Hem / Väv / Val av väv

Val av väv

Vävens egenskaper spelar en avgörande roll för hur väl ett textilt solskydd fungerar. På Hestra Markis har vi därför lagt stor vikt vid att ta fram ett sortiment som fokuserar på vävens tekniska prestanda. Vi förstår att behoven varierar beroende på monteringsplats, och därför erbjuder vi kollektioner för både invändiga och utvändiga solskydd.

Det som förenar alla våra tekniska vävar är möjligheten att objektivt jämföra deras egenskaper baserat på testresultat. Dessa tester mäter hur solens ljus och värmestrålning påverkar ett utrymme när de passerar genom fönstrets glasyta, specifikt med klarglas som referens. Testerna genererar procentsatser för olika parametrar, vilket gör det enklare att analysera och jämföra vävarna. Detta underlättar för dig att hitta den lösning som bäst uppfyller dina behov, oavsett om det gäller att minska bländning, begränsa värmeinstrålning eller skapa en behaglig ljusmiljö.

Med oss på Hestra Markis kan du vara säker på att vi inte bara levererar produkter, utan också kunskap och vägledning för att hjälpa dig välja rätt väv för varje unikt tillfälle.

Hestra Markis_Produktbilder_Hestra_Otto21

Invändig väv

Det är valet av väv som har störst påverkan av produktens funktion när det kommer till textil solavskärmning. Hestra Markis har prioriterat tre huvudsakliga syften och funktioner när vi skapat vår kollektion.

Solavskärmning är många gånger kopplat till energi och en förutsättning till att skapa ett bra inneklimat, förhindra överhettning i byggnader och reducera kostnader för kyla.
Förhindra bländning är ett starkt skäl till att välja solavskärmning där utmaningen är att ta vara på dagsljuset och bibehålla den visuella kontakten med utsidan av byggnaden.
Med solavskärmning kan man effektivt förhindra eller begränsa insyn i privata hem, kommersiella fastigheter eller offentlig miljö.

Utifrån ovan syften och funktioner har vi omsorgsfullt valt ett innehåll vilket vi delat in i tre kategorier, Screen, Translucent och Mörkläggande beroende på tekniska egenskaper av respektive väv.

Utvändig väv

Screenväv lämpar sig mycket bra att använda i vertikalmarkiser där fördelen är vävens struktur och dess öppningsfaktor vilket ger en visuell utblick genom väven. Här har valet av färg stor påverkan där mörk väv ger en ökad kontrast men samtidigt reduceras det visuella ljusinsläppet och förhindrar bländning, anges i värdet TV. För all väv som monteras utvändigt är vävens As värde av stor vikt, absorption av solens ljus och värmestrålning. Här kan man på så sätt bromsa värmen på utsidan av byggnaden och förhindra att värmen når glasets yta och tränger in i byggnaden.

Duralex 4000 QM är Hestra Markis val av utvändig screen vilket är en utmärkt väv för effektiv solavskärmning i vertikalmarkiser.

Värden

För att enklare kunna jämföra olika väv och dess egenskap är all väv i Hestra Markis kollektion testad av tillverkare enligt vissa standarder där man mäter solens ljus och värmestrålning genom fönstrets glasyta (obs! klarglas). Resultatet redovisas i en procentsats vilket ger underlag för att välja den väv som passar bäst till at uppfylla önskad funktion.

Följande data redovisas i tabeller för respektive väv där vi här förtydligar begreppen och innebörden.

RS – Reflection Solar

RS-värdet anger den procentuella mängden ljus och värme som väven återkastar.

TS – Transmission Solar

TS-värdet anger den procentuella mängden ljus och värme som väven släpper in i rummet.

AS – Absorption Solar

AS-värdet anger den procentuella mängden ljus och värme som tas upp i vävens material. Väven blir en sekundär värmekälla, dock inte lika stark som solens strålning.

TV – Transmission Visible

Visuell mängd ljus i procent som passerar genom väven.

UV – Ultraviolette Transmission

UV-värdet anger den procentuella mängden UV-strålning som väven släpper in i rummet.

Glare Control

Enligt den europeiska standarden EN 14501 har man skapat ett ramverk för att klassificera solskyddsväv och dess förmåga att förhindra bländningseffekt. Detta sker enligt en skala från 0 till 4, där 0 indikerar väldigt lite effekt och 4 indikerar mycket god effekt. Vävens ÖF-öppningsfaktor, reflekterande beläggning eller ej tillsammans med garnets transmittans och färg påverkar värdet av klassificeringen.

Med väv som har klassificering av 2 och 3 får man normalt ett väl fungerande bländskydd där 3 är högsta värdet för en screenväv och nås antigen genom att metallisera väven eller mörkt garn.
Endast väv utan öppenhet och genomsyn och där garnets transmittans är mindre än 2 % uppnår en bländningsgrad på 4 – ”mycket bra effekt”.

ÖF – Öppningsfaktor

All screenväv bygger på en procentuell öppningsfaktor. Procenten avser den andel av vävens yta som består av hål då screenväv kan jämföras med ett nät. Ju lägre procent, desto tätare väv, vilket ger en mer begränsad visuell kontakt med utsidan. Omvänt ger en högre procent en ökad visuell kontakt med utsidan.

Hestra Markis använder väv med öppningsfaktor från 1 % till 5 % för att uppfylla dagens funktionskrav för solavskärmning gällande energi och bländskydd.

I kontorsmiljö rekommenderas en öppningsfaktor mellan 3 % och 5 % vilket är europeisk standard. Här ska alltid aktuella behov och hur solen påverkar rummet och arbetsplatsens ljusinsläpp tas i beaktning. Ett söderläge kräver ofta en tätare väv med hög reflektion för att undvika överhettning och bländning, medan fönster mot norr kan ha en större öppningsfaktor och lägre reflektionsvärde eftersom solens ljus och värmestrålning inte påverkar fastigheten i samma utsträckning. Öppningsfaktorn i relation till vävens reflektionsvärde blir därför viktigt vid val av väv.

Väv med 1 % öppningsfaktor är särskilt lämplig när höga krav på bländskydd ställs.

  • Öppningsfaktor 3–5 % rekommenderas för kontor.
  • Väv Chameleon 1 % är utmärkt vid höga krav på bländskydd.
  • Mörkare färger ökar kontrasten för visuell utblick.
  • Olika väderstreck kan påverka behovet av öppningsfaktor.