The Story

Solskydd för alla lägen

The
Story

Solskydd för alla lägen

Det är nu över 70 år sedan den småländska fabriken grundades av familjen Rudén. Idag drivs den av tredje generationen vilka har byggt upp en stor familj av engagerade och erfarna medarbetare. Genom dem är Hestra Markis en pålitlig partner, vilka tillsammans erbjuder lösningar som förenklar och förgyller vardagen. Det breda och djupa sortimentet i kombination med djupt kunnande inom produktion ger kunderna nya möjligheter till valfrihet och flexibilitet. Med vacker design, smarta system och hög kvalité får den som väljer en produkt från Hestra Markis med all säkerhet känslan av att man gjort det bästa valet för sitt hem.

Drivkraften och egenskaperna som låg till grund för bildandet av AB Hestra Markisfabrik år 1948 har löpt som en röd tråd genom generationer och är idag mer närvarande än någonsin. Familjekänslan, hantverket och därtill framåtsträvan har varit grunder i vår verksamhet i decennier. För oss är arvet viktigt och vi har övertygelsen om att vi måste lära oss historien för att kunna skapa framtiden.

The Story

Första generationen
- The beginning

1948 startade Ragnar & Ingrid Rudén det som idag är Hestra Markis. Tillsammans förverkligade de sin dröm när de i sin källare startade AB Hestra Markisfabrik. Ragnar och Ingrid kompletterade varandra väl. Med teknisk kompentens, affärssinne och hög arbetsmoral lade de grunden för den verksamhet vi ser idag. De förstod tidigt vikten av ett gott samarbete och ända sedan starten har devisen ”teamwork makes the dream work” följt oss! 

1956 förverkligade paret ytterligare en dröm när Åbrinken 3 byggdes. En ny villa med kombinerad verkstad och livsstilen som egenföretagare var ett faktum.

1960 gör Ragnar och Ingrid en riktig stjärnrekrytering. Det är Ingvar Larsson som påbörjar sin karriär i bolaget, blott 14 år gammal. Ingvar jobbar sedan hela sin aktiva karriär på Hestra Markis fram tills att han går i pension 54 år senare!

Andra generationen

1976 kliver Hestra Markis in i en ny fas med andra generationen som ägare. Efter många år och nära arbete sida vid sida om sin far tar Håkan Rudén beslutet att kliva in i bolaget. Ingrid som alltid haft extra omsorg rörande familjen är tveksam och undrar

om Håkan vet vad han ger sig in på. Det kräver sina uppoffringar, hårt arbete och fritiden är ett minne blott. För Håkan är dock valet självklart och med sin nyfunna kärlek Gunnel vid sin sida får han extra energi. Likt Ingrid och Ragnar gör Gunnel och Håkan företaget till sitt livsprojekt. Långsiktighet och stabilitet präglar verksamheten. Bolaget blir en del av Gunnel och Håkan. Varken som personer eller företag syns och hörs de inte mest, men finns alltid där. Det blir ett framgångskoncept. Att verka utan att synas, kanske en vanlig småländsk företeelse, är verkligen en träffande beskrivning av ägarfamiljen och bolaget under denna period. Med små medel utvecklas verksamheten ytterligare och nya samarbeten trillar in, nästan uteslutande på rekommendationer från befintliga kunder. Vi säger ”trillar in” eftersom det i mångt och mycket, om inte uteslutande, var kunderna som ringde på. Där bakom jobbade Gunnel och Håkan hårt för att skapa möjligheter till stolpe in.

Det jagas inte nytt utan fokus ligger först och främst på det man har och på gänget som jobbar. Störst fokus får absolut produkterna och produktionen som är Håkans stora intresse, medan Gunnel syr dukar samtidigt som hon tar hand om familjen, dvs de anställda. Idogt arbete ger resultat och verksamheten växer. Det byggs en fabrik och efter många tusen arbetstimmar, sena kvällar och helgarbete är vi framme vid millenniumskiftet. Företagets positiva utveckling fortsätter och marknadsarbetet blir nu mer påtagligt. Med småländsk försiktighet lanseras en ny profil och resultatet låter inte vänta på sig, i takt med att affärerna växer engageras också fler och fler familjemedlemmar. Hestra Markis står redo att ta nästa kliv.

Hestra Family

Tredje generationen
- The future

2018 och det är dags för ett nytt generationsskifte när Annette Rudén Johansson och Pär Johansson kliver in i bolaget. Återigen är det ett ägarpar som gillar att jobba i bakgrunden. Men jobbas gör det för fullt med samma målinriktade fokus som tidigare. Det byggs en ny fabrik och satsas för kommande expansion, fortsatt med fokus på produkten och medarbetarna bakom den. AB Hestra Markisfabrik har nu gått från Ragnar och Ingrids egen lilla låda till det etablerade företaget Hestra Markis AB med många entusiastiska och självgående medarbetare. Fortfarande med samma grundvärdering om att ”teamwork makes the dream work”! Nu sitter flera generationers kunskap hos de många medarbetarna likväl som hos ägarna, alla fast beslutna om att föra arvet vidare! Familjekänslan, hantverket och framåtsträvan finns i blodet. Efterfrågan på produkter från Hestra är större än någonsin och stora investeringar görs med sikte på framtiden. Nu skrivs nya årtal in i historien. Med företaget som livsstil lever och andas familjen Johansson Rudén Hestra Markis. Behöver vi förtydliga att i familjen inbegrips inte bara de tre barnen på hemmaplan utan även bolaget och alla medarbetare som skämtsamt brukar benämnas som det ”fjärde” barnet!


– Stay tuned!